Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar nieuwspagina's Link naar de cultuur- en recreatuekaart Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Mooi Dichtbij logo klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

"Moeder Aarde" in Midden-Delfland

Aan de Delftse rand van Midden-Delfland is tussen de weg Abtswoude en het kanaal de Delftse Schie een nieuw recreatiegebied verwezenlijkt door de Reconstructiecommissie Midden-Delfland. Met de overtollige grond die vrij kwam bij het graven van waterlopen en vijvers is het landschapskunstobject met de naam Moeder Aarde gevormd.

Het ontwerp van kunstenares Edith Kieser is 200 meter lang en 170 meter breed. De voorstelling van een vrouwenlichaam is eigenlijk alleen vanuit de lucht goed te zien.

Het hoofd is met vijf meter het hoogste punt en levert een mooi uitzicht over het verder vlakke polderlandschap van Midden-Delfland. Rondom Moeder Aarde is een boomweide met essen aangelegd; in het midden hiervan ligt op de plaats van moeder's buik een vijver. Haar armen en benen zijn beplant met besdragende struiken. De wandelpaden die over Moeder aarde lopen stellen haar aderen voor.


Moeder Aarde met het informatiepaneel.

Smaken verschillen natuurlijk over deze speelse verandering van een eeuwen oud cultuurlandschap. Nu de bomen en struiken zich al even hebben kunnen zetten is het een geliefd gebied aan het worden voor een wandeling met de hond of op een paard, of om met de fiets door te trekken.

De twee nieuwe fietstunnels, nabij Moeder aarde en nabij Kethel, die onder de spoorbaan lopen, maken de noord-zuid fietsroute nu heel interessant voor een rondje Midden-Delfland. Ook Kandelaar en de Ackerdijkse plassen zijn nu ineens veel dichterbij gekomen.

De fietstunnel nabij Moeder Aarde is in 2003 met assistentie van een graffitiartiest en vrijwilligers op een hedendaagse manier versierd. Ook dit is Kunst van Midden-Delfland!

Bekijk ook de plattegrond van Midden-Delfland.

26 mei 2019