Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar nieuwspagina's Link naar de cultuur- en recreatuekaart Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Mooi Dichtbij logo klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Film & video van Midden-Delfland en de dorpen, toen en nu

25 juni 2020. Op deze pagina staat een overzicht van aanbevolen films en video's van Midden-Delfland en de dorpen Den Hoorn, Schipluiden en Maasland. De Dorpsfilms van de drie dorpen, gemaakt door Johan Adolfs, geven een prachtig historisch tijdsbeeld van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Daarnaast is er een groeiend aantal amateur films beschikbaar op internet.

Tip: Heb je een Smart TV of een Google ChromeCast in een HDMI port: Cast de YouTube video's naar de televisie voor optimaal genieten van de oude films!

Vier Dorpsfilms

Het bedrijf van Johan Adolfs uit Endschede maakte tussen 1948 en 1970 maar liefst 1500 dorpsfilms van kleine en middelgrote plaatsen in heel Nederland volgens een beproefd recept. In Midden-Delfland maakte hij er vier: Schipluiden in 1955 en 1964, Den Hoorn in 1959 en Maasland in 1961. Deze films zijn geremastered en voor iedereen beschikbaar gemaakt (de film van Maasland na 19 maart 2020):

Enkele beelden uit de films

Dorpsfilms
Schipluiden 1955.

Dorpsfilms
Den Hoorn 1959.

Dorpsfilms
Maasland 1961.

Dorpsfilms
Schipluiden 1964.

De mooiste plekken van Midden-Delfland in 360 graden video

In deze nieuwe videoserie komen hier korte 360-graden video's (beschikbaar gemaakt op YouTube) die onder andere in een VR-headset bekeken kunnen worden. Ook op een PC-scherm kun rondkijken (met je muis) of op een mobiele telefoon door deze rond te draaien.

Enkele beelden uit de films

't Woudt in 360

Maasland in 360

Schipluiden in 360

Den Hoorn in 360

Ontspanning en meditatie

In de coronatijd, lente en zomer 2020, kan een stapje terug geen kwaad. Vergeet even de drukte en geniet van een uur lang natuur en cultuur van Midden-Delfland in deze relaxvideo:

Smalfilms 8 mm

Vanaf kort na de Tweede Wereldoorlog tot ca. 1990 werd er door veel amateurcineasten met 8 mm smalfilm gewerkt. Met de huidige techniek en videosoftware kunnen deze films omgezet worden ('geremastered') tot aantrekkelijke films op internet. Het overzicht toont de beschikbare films:

Schipluiden

Den Hoorn

Maasland

Delft

Enkele beelden uit de films

Smalfilms

Smalfilms

Smalfilms

Smalfilms

Museum Het Tramstation: video's bij exposities

Maxima's TV

De Maxima's, de regionale feestband uit Den Hoorn, maken regelmatig opnames van hun theatrale optredens. Rob Keijzer, van de Maxima's, maakte een documentaire in twee delen met de titel Moestuin, en meer:

Meer video's

Met de tegenwoordige apparatuur is het gemakkelijker video's van het mooie Midden-Delfland gebied en de fraaie dorpen te maken. En dat gebeurt ook! Een overzicht van online beschikbare video's:

Schipluiden

Midden-Delfland

Polders en landschap

Diverse

  • Ernst's OnderWaterWereld. Ernst is ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland en neemt je naar de mooie wereld van (water)planten en (water)dieren.

05 maart 2024