MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Schipluiden

Schipluiden had een centrumfunctie voor het omringende platteland. Het dorp telde tot in de twintigste eeuw een groot aantal ambachtslieden. De scheepvaart kwam pas na 1850 in het dorp op en beleefde in de periode 1900-1920 haar bloeitijd.

Schipluiden is altijd een dorp met veel passanten geweest. De trekschuitroute van Delft naar Maassluis en Vlaardingen liep door het dorp en werd tot het begin van de twintigste eeuw gebruikt. De bebouwing langs de Dorpsstraat, maar zeker ook aan de Vlaardingsekade is altijd kleinschalig geweest. In een beperkt aantal panden wordt nog een ambacht of winkelbedrijf uitgeoefend. Zo telt de dorpskern nog een bakker, een smid, een rietdekker en een kunstatelier in een voormalige timmermanswerkplaats.

Schipluiden
De Dorpsstraat met oude gevels en de Dorpskerk op de achtergrond.

Schipluiden
Naast de ophaalbrug vormen de bankjes een veel gebruikt rustpunt.

Veel geveltjes aan de Dorpsstraat en de Vlaardingsekade zijn in de laatste decennia opgeknapt, waardoor het authentieke karakter van het dorp bewaard is gebleven. Langs en op het water de Gaag vertoeven in het centrum van Schipluiden vanaf het voorjaar tot het najaar veel dagrecreanten.

Schipluiden
De Zouteveensebrug, vaak Valbrug genoemd, met rechts de Vlaardingsekade.

Schipluiden
Sfeervolle gevels langs de Vlaardingsekade.

Schipluiden
De woningen rond de vijver aan de Burgemeester Musquetiersingel dateren van eind jaren dertig en de jaren veertig.

Bron: Twee Gezichten van… Midden-Delfland, Een uitgave van de Historische Vereniging Maasland en de Historische Vereniging Oud-Schipluiden.

Schipluiden © OpenStreetMap-auteurs
Schipluiden © OpenStreetMap-auteurs.

05 februari 2021