MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Den Hoorn

Na het graven van de Kickert of de Hoornsevaart naar Delft in de vijftiende eeuw ontwikkelde zich rond de dam tussen de Tanthofkade en de Dijkshoornseweg een bescheiden woonkern. Tot 1604 lag hier een overtoom, waar schepen met behulp van een windas overheen werden getrokken. De meeste bebouwing van Den Hoorn lag langs de Dijkshoornseweg en de Noordhoornseweg. In de zeventiende eeuw ontstonden aan deze wegen de eerste tuinbouwbedrijven. Het dorp telde in de achttiende en negentiende eeuw verschillende houtzaagmolens die voor werk zorgden.

Na 1900 namen de tuinbouw en de bebouwing in Den Hoorn sterk toe. De Delftsche Groentenveiling, gevestigd in 1921, groeide uit tot een van de belangrijkste veilingen voor komkommers en tomaten in Nederland. Na fusie begin 1976 verdween de veiling, maar het dorp bleef groeien. De laatste tuinbouwbedrijven zijn inmiddels ook verdwenen ten behoeve van de bouw van woningen en bedrijven.

Den Hoorn
De brug de Bolle Kickert over de Hoornsevaart en de Antonius en Corneliuskerk.

Den Hoorn
Café Delfland aan de Hoornseweg in betere tijden.

Den Hoorn
De Hoornsewal en Hoornsekade.

Den Hoorn
Het Koningin Julianaplein omzoomd door statige platanen.

Den Hoorn
De eerste grote uitbreiding van Den Hoorn kwam kort na de Tweede Wereldoorlog met de woningen in de Hof van Delftstraat en de Looksingel.

Den Hoorn
In de Hof van Delftstraat stonden enkele blokken duplex-woningen. Elke woning was geschikt voor twee alleenstaanden of kleine gezinnen; er was een gezamenlijke voordeur.

Den Hoorn ZH © OpenStreetMap-auteurs
Den Hoorn ZH © OpenStreetMap-auteurs.

Bron: Twee Gezichten van… Midden-Delfland, Een uitgave van de Historische Vereniging Maasland en de Historische Vereniging Oud-Schipluiden.

06 februari 2021